Gașcă haotică în deplasare

Am plecat la începutul lunii mai zece zile în Polonia. Eram opt oameni – șapte clujeni și cu bucureșteanca. Pe cinci îi cunoscusem în martie, când am petrecut o săptămână cu ei în Sighetu Marmației, printr-un proiect organizat de ei. După ce am plecat din Sighet, m-au mai plimbat prin Cluj, m-au găzduit și au avut grijă de mine. Dup-aia m-au întrebat dacă n-aș vrea să merg cu ei în Polonia, într-un schimb de tineret. Dar înainte de schimbul de tineret urma să bălăurim prin Cracovia trei zile. Cum să nu vreau?

Schimbul de tineret în sine a fost destul de trist, daaar…așteaptă…

Iată 30 motive-pentru care-călătoritul-cu-oameni-cărora-le-lipsesc-câteva-piulițe-sus-dăunează-grav-monotoniei.

 1. Are cine să se ocupă de plănuit toată chestia, că și-așa nu erai mare fan.
 2. Are cine să-ți pună mâncare deoparte, dacă nu te trezești la timp.
 3. Are cine să-ți facă poze stupide cu porumbeii, cu un urs mare de pluș sau pur și simplu. Doar ești turist, ai voie.
 4. Ai cu cine să te pierzi în oraș, faceți mișto unii de alții și mai durează ceva până realizați că mergeți în cerc, chiar dacă vă uitați pe google maps, cică.
 5. Ai cu cine să faci un tur de castel în care au locuit mulți prinți. Ai cui să povestești că tu ai copilărit acolo de fapt și poți să te identifici în picturile vechi, de la diverse festinuri. Acolo dădea unchi-tu bairamuri, de fapt. Poți să bați câmpii și să fie cineva acolo care să-ți țină isonul. Și să pui mâna pe chestii!!! Doar te-au enervat când ți-au zis că n-ai voie să faci poze.
 6. Poți să te bucuri că găsești Coca-Cola Cherry la 1.5l și s-o împarți cu cineva și să te enervezi că nu e la fel de entuziasmat ca tine.
 7. Poți să ocupi o cameră mare de hostel, fără outsideri (dacă sunteți opt:D).
 8. Ai pe cine să adormi în microbuz. Sau adorm alții pe tine, după noroc. De preferabil fără băluțe implicate.
 9. E mereu cineva cu sandvișuri sau dulciuri.
 10. Cineva adună toate perlele conștiincios într-un carnețel ca să poată face mișto de tine mai târziu. Altul strigă ”ai notat-o mă și p-aia?”.
 11. O să ai cu cine să râzi de faptul că există interfon la hostelul la care stai. Oricine poate să sune și să spună ”suntem clienți la voi”, nu? Sau e un cod secret pe care nu ni l-ați spus?
 12. Ai cu cine să bântui barurile și cluburile cu muzică proastă (după multe ore în care dezbateți dezhidratați și tot nu vă hotărâți asupra locului). Dar când vă decideți, ai cu cine să te dai în stambă fix lângă pupitrul DJ-ului, din tot sufletul. După vreo 20 de minute crezi că ți-a mai rămas puțin respect de sine și ieși naibii de acolo.
 13. Prostești pe cineva să-ți țină actele sau banii sau țigările, dacă n-ai chef de geantă sau n-ai buzunare.
 14. Toată lumea vrea să meargă să doarmă, dar mai reușești să convingi totuși câțiva să rămână, când găsești o bodegă perfectă în care poți să zaci și să bei câte beri vrei. Trebuie să fie undeva la un subsol și să bage AC/DC.
 15. Ai cu cine să mănânci mizeriile de la trei dimineața. Că după ce stai prin baruri, te pălește foamea, just?
 16. Puteți să încercați să speriați lumea pe stradă. La noi a mers când am strigat noaptea unii la alții ”nein, nein, nein”.
 17. Dacă alergi și cazi în patru labe, în mijlocul unei piețe centrale dintr-o țară străină, are cine să vină și să se așeze lângă tine, să te întrebe dacă ești bine, dacă mai ai toate degetele. Dar cel mai important, e cineva care râde de tine.
 18. Ai de la cine să împrumuți feon și șampon uscat – ultima fiță!
 19. Dacă mergi undeva unde ești obligat să socializezi cu alte naționalități, dar sunt nesuferiți și nu-ți plac și nu vrei să te joci cu ei, poți să te întorci la secta ta să comentezi în limba ta, chiar dacă ești la masă cu EI! Dar e un gest foarte foarte urât. Să nu faceți asta.
 20. Ai cu cine să ai conversații de ora 2.30 dimineața, fără prea mare logică. Dar cu bere, măgura și chipsuri.
 21. Poți să vezi câți încăpeți într-o cabină de telefoane (noi am cedat la patru) sau în trei paturi de o persoană, lipite. Noi am încăput opt pe dungă, cu o saună imediată. Există posibilitatea de adormire, dar pe rând, negru după negru cedează.
 22. Poți să cotețărești camera altcuiva (să tragi un pui de somn, să-ți lași haine p-acolo, să bei o bere, să faci dezordine practic). Doar în fiecare excursie e o cameră cool în care se strânge toată lumea și-o distruge.
 23. Dacă mergi într-un muzeu precum Auschwitz și te dor picioruțele de la atâta umblat prin soare, măcar e cineva care să-ți dea una peste ceafă că ești ridicol când te plângi într-un asemenea loc.
 24. Are cine să te ajute să furi semne de circulație de pe stâlpi. Ține bine de moment – ăla s-ar putea să fie highlight-ul zilei tale.
 25. Are cine să râdă de tine când un băiat de șase ani îți pune mâna pe fund (îți dai seama că ăsta e de fapt highlight-ul zilei) și are cine să facă mișto de tine când te sperii de o gașcă de copilași. (sunt răi, frate!)
 26. Cineva trebuie să aibă grijă de copil. Știi..acel om din gașcă pe care-l vezi mereu cum cade din picioare sau care-și uită geanta prin benzinării. Ai o responsabilitate!
 27. Îți dai seama târziu că te-ai așezat la cea mai scumpă cafenea din centru și că trebuie să legi o sfoară de ceașca de cafea când bei, ca să nu se ducă cu totul pe gât, la cât de mică e. Dar măcar e un prieten care te alină ”hai măă, de câte ori vii ca turist aici?”.
 28. E cineva care se îngrijorează mereu când nu ești în zonă.
 29. Ai cui să-i spui într-o benzinărie, după ce ați intrat din nou în țară: ”ce tare ar fi acum, cât ne bem noi cafeaua, șoferul să ia microbuzul și să plece cu toate chestiile noastre”. Tu  să zici senin ”suntem acasă, ne descurcăm noi cumva”.
 30. Ai cu cine să râzi o lună de toate bazaconiile pe care le-ai spus și făcut și te vei trezi că faci glumele din excursie cu persoane care n-au fost acolo și nu-ți dai seama de ce se uită cu față lungă la tine, om serios, care râde prostește că și-a amintit de o poantă stupidă pe care unul dintre voi a făcut-o în a treia zi.

De fapt și de drept, e fain să pleci în gașcă pentru că ai cu cine să faci și haz de haz și haz de necaz. Nu pot să spun decât că-i îndrăgesc tare pe oamenii ăștia. Îi cunosc de puțin timp, dar când ne întâlnim, am impresia că petrecem și povestim de ani de zile. Că am bătut mult mai drumuri împreună și că am băut mult mai multe beri. Cine știe. Dacă cineva undeva, într-o altă dimensiune plănuiește toate întâlnirilea astea, face o treabă bună. Cert e că dacă m-aș muta la Cluj, m-aș muta pentru că aș ști că nu sunt singură acolo. Oricât de frumos e un oraș, are mai mult farmec străbătut cu cineva. Iar ei sunt acei cineva atât de diferiți unul de altul, dar de care m-am atașat atât de ușor și de care mi se face dor la București, chiar dacă am prietenii mei buni și aici (care se gelozează de fiecare dată când pomenesc de Cluj-sau-oamenii-de-acolo). Ideea e că e musai să vi-i descriu în câteva rânduri pe fiecare, ca să înțelegeți de ce ne-am distrat atât de bine și cam cum e fiecare.

De la scaunul gol/ (a.k.a. eu) în dreapta, avem: Adi, Laura, Erika, Ioana, Cristi, Andra, Doru.

Adi e singurul Clujean get-beget dintre toți șapte. E tăcut 80% din timp, stă undeva în spate și ascultă conversațiile, deși ai putea crede că are lucruri mai importante la care să se gândească și că l-am plictisi. Dar îți dai seama că tace și le coace, pentru că la un moment dat vine o replică – ies cuvinte din cavitatea lui bucală pe un ton grav și lent, bineînțeles, de ardelean. La replica aia ironică va râde toată gașca. Când nu face asta, își scoate carnețelul și începe să deseneze. O face chiar bine, cred eu. Pentru toate zilele în care am purtat haine fără buzunare, Adi a fost drăguț și mi-a închiriat marsupiul lui din hanoracul vișiniu, în care am mai strecurat câte un pachet de țigări. Când rămâneam fără, dona din stash-ul lui de tutun. Și are Johnny Cash în telefon.

Laura e una dintre pisicuțele din grup. Îi place să pozeze pentru că știe că e frumoasă și are mereu un ghiozdan separat pentru cosmeticele ei, când pleacă la drum. Dar e o pisicuță decentă, nu-și face poze în oglindă. De la început am crezut că mi-e soră dintr-o altă viață sau ceva de genul. Gândim la fel, ne împiedicăm de mobilă amândouă, zicem chestii în același timp și suntem la fel de nehotărâte. Ea mi-a fost ghid prin Cluj, îmi explica pe lângă ce trec în stânga și-n dreapta. Da, ea e copilul care se lovește mereu. M-a luat de data asta. Leșină de plăcere dacă o mângâie cineva prin păr. Leșină de supărare dacă nu.

Erika e o minognă cârlionțată care zâmbește tot timpul și care e mulțumită de viața ei exact așa cum e. N-am auzit-o niciodată plângându-se – ba chiar mi-a spus că nu și-ar dori să fie în niciun alt loc în momentul de față. Desenează, face grafică pentru reviste, e om de comunicare și citește mult. Ea m-a găzduit în garsoniera ei din Cluj, unde are multe cărți în engleză, bilețele pe frigider de la tot felul de oameni care au cunoscut-o și i-au spus cât de awesome e. E obsedată de Amanda Palmer și de Mumford and Sons. Am iubit-o din prima clipă.

Ioana e o scumpă. E sarcastică și mereu are o dumă pregătită în buzunarul de la blugi. E o pesimistă din fire și am iubit-o pentru că și eu sunt la fel, dar când râde, râde cu tot sufletul (cu siguranță râde de cineva). Găsește tot timpul nume de cod și porecle inspirate. Cochetăm amândouă cu d’ale jurnalismului, cu pragmatismul și cu picioarele înfipte în pământ. Ea deține miraculosul șampon uscat! Aplici și ești gata de drum. A fost persoana care a prevăzut că schimbul nostru de tineret va fi ”nașpa, nașpa, nașpa” (despre asta în alt post). Dar noroc că ne-am avut unii pe alții.

Andra e cealaltă pisicuță a grupului. Și ei îi place să pozeze, dar e și mămica grupului. Ong-istă convinsă, mereu se luptă cu scrisul de proiecte și cu oamenii care încearcă să fure bani europeni. Se ceartă cu oamenii de pe la instituțiile statului și se amuză când se rezolvă toate la o simplă pomenire a legitimației de presă. Cred c-am devenit și eu un pic mai bătăioasă de când am cunoscut-o, dar mai presus de toate, m-am îndrăgostit de felul în care zice ”cafia”. O liniștește micul dejun englezesc de la Casa TIFF, din Cluj.

Cristi își pregătește licența pe antropologie și e șef pe fotografie. N-ai cum să mănânci sau să respiri fără să ai o amintire de la acel moment dacă ești în preajma lui. Dă bine și în fața camerei, când e filmat. Nu e timorat ca restul oamenilor normali. E călător în permanență. Abia s-a întors din Rusia, a trecut prin Norvegia și vrea să plece voluntar în Austria. A reușit să mă mai scoată din scorțoșenia pe care o aveam în fața aparatelor de fotografiat, după ce m-a obligat(!) să pozez o jumătate de oră pe un drum încețoșat, între munți, în Polonia. Chiar credeam că meseria asta a fotomodelelor e ușoară, dar acum tind să le înțeleg puțin. Măcar am ce pune pe feisbuc trei luni de acum încolo.

Doru e cel mai mare pasionat de educație nonformală și cel mai tare entertainer. E natural, nu se chinuie. Oamenii se simt mereu bine și se distrează în preajma lui. Nici n-ai cum să treci pe lângă el și să nu-l observi, la cei 1.80-și- de metri. Are mereu pregătit un costum și niște pantofi negri, chiar dacă ocazia n-o cere. Fumează trabuc din când în când și miroase mereu bine. Îi plac fetele frumoase și pedante, dar care se apropie cât de cât de înălțimea lui. Da, ajungi mai greu cu prăjina la nasul lui (e un soi de Barney Stinson). Era să uit, e și-un bun dansator. Poți să-l iei și pe post de live-audiobook, să-ți citească chestii, pentru că are o voce de povestitor d-ăla de discuri pentru pick-up. Sau de psihopat, depinde cum interpretezi. You can’t make that shit up.

Mai multe despre gașca veselă pe pagina oficială a GoFree, ong-ul în care activează.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s