Româneşti de ieri şi de azi

Pont verificaţi programul cinematecii Eforie (în spatele KFC-ului de la Universitate). De multe ori rulează filme vechi, româneşti. Bilete şi abonamente la preţuri acceptabile pentru studenţi. Avantaje: linişte, fără bufet cu floricele şi „suce”; aerul vintage.

“Reconstituirea”(1968)

Regizat de Lucian Pintilie, filmul este realizat dupa nuvela cu acelasi nume, scrisa de  Horia Patrascu (1967) si bazata pe un fapt real. Doi tineri – Nicu si Vuica – arestati din cauza unei incaierari, sunt adusi la locul faptei, pentru a reconstitui intreaga scena. Scopul filmarilor este unul “educativ”, insa finalul este tragic. Veti vedea interpretari de exceptie ale actorilor:  George Mihaita, Vladimir Gaitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Stefan Moisescu.

“Adresa contestatară a poveştii era evidentă, fapt care a atras după sine scoaterea filmului de pe ecrane şi transformarea Reconstituirii (tot) într-un”film-cult” – cel mai cunoscut exemplu de peliculă politic-subversivă din cinematograful românesc! (…)filmul lui Pintilie şochează prin directeţea cu care ataca sistemul în părţile sale „moi”, inteligent şi fără menajamente, în condiţiile în care cenzura era o realitate inconturnabilă: aproape că îţi vine să crezi că filmul a fost făcut special pentru a fi cenzurat, sperînd să-şi cîştige o durabilă notorietate prin aceasta…”(agenda.liternet.ro)


“Nunta de piatra”(1972)

Este format din doua mediu-metraje: “Fefeleaga” si “La o nunta”, ambele insiprate din povestirile cu aceleasi nume, ale lui Ion Agarbiceanu. Primul, regizat de Mircea Veroiu,  surprinde universal rural traditional si respecta culoarea locala. Cel de-al doilea exprima tragicul prin ironii repetate / pretextul fiind o nunta, iar finalul fericit si nefericit in acelasi timp este insinuat in mare parte prin gesturi.

Coloana sonora – de Dorin Liviu Zaharia si Dan Andrei Aldea – este cea care marcheaza momentele de tensiunea din film.( in libera traducere: ti se va ridica parul pe maini la 80% dintre scene )

Trebuie precizat ca “duetul” a obtinut „Diploma de onoare” la Festivalul internațional al filmului, Cannes, in 1972.

“Pas in doi”(1985)

Un film in regia lui Dan Pita. Claudiu Bleont castiga la Costinesti premiul pentru cel mai bun actor. Cand sustii ca “iubesti” doua femei in acelasi timp, lucrurile clar se complica. Nu numai ca sansele de a ramane la final cu una dintre cele doua sunt foarte mici, dar sansele de a ramane –pur si simplu – sunt la fel de mici. Iar daca nu se intampla ca in acest film, oricum ramai singur, fredonand acest cantec.

„Balanţa” (1992)

Regizat de Lucian Pintilie, interpretare la înălţime –  ca întotdeauna –  a lui Răzvan Vasilescu, completată de cea a Maiei Morgenstern.  Este povestea a doi răzvrătiţi în perioada comunistă. Ca şi Mario, ei trebuie să depăşească o serie de obstacole precum securişti, mizerie, tigani, mineri, terorişti. Replici tranşante şi ironie 🙂

„Schimb Valutar” (2008)

Filmul este in regia lui Nicolae Margineanu. Emil ( Cosmin Selesi )este romanul tipic. Dupa ce este dat afara de la fabrica la care lucra, decide sa emigreze in Australia. Vinde masina, se muta cu sotia in casa socrilor, de unde ulterior va pleca spre Bucuresti pentru a schimba leii, iar de acolo spre meleaguri indepartate. Bineinteles ca planurile ii sunt incurcate de cineva cu “experienta strazii”, pe care o va dobandi si el, din nevoie. Simuleaza astfel plecarea, suna acasa si trimite vederi de “peste sapte mari si sapte tari”. Ciudat pentru familie este faptul ca intarzie cu trimisul banilor..

Related, „Cealaltă Irina” – în regia lui Andrei Gruzsniczki, cu cea mai scumpă actriţă: Simona Popescu.

„E pericoloso sporgersi” (1993)

Regia: Nae Caranfil.

Cristina ( Nathalie Bonnifay )eleva intr-un orasel uitat de lume, viseaza sa devina actrita si se indragosteste de Dino  ( George Alexandru ) – un actor care vine cu trupa de teatru in turneu. Filmul traverseaza trei praguri: al elevei, al actorului si al soldatului, iar tema centrala este de natura sexuala. De asemenea veti regasi dulci ironii referitoare la regimul communist, induse in special prin factorul “Europa Libera”.

„Terminus paradis” (1998)

Definit de replica “bine-ati venit, rau ati nimerit”, filmul reflecta dimensiunea tragi-comica a stagiului militar si ironizeaza cadrele superioare, care intotdeauna vor sa parvina. Astfel, capitanul nostru se “murdareste” la gura de engleza in cele mai haoise feluri posibile. Filmul, in regia lui Lucian Pintilie, poate fi privit ca un rezumat romanesc al celebrului M.A.S.H. sau ca un preview al albumulu “Am sa ma intorc barbat”, de la Vama Veche.

„Occident” (2002)

Regia: Cristian Mungiu

O comedie cu actiune retroactivă, despre români care vor sa plece si români care vor sa rămână. Ironii şi coincidenţe, iluzii şi speranţe.

„Hârtia va fi albastră” (2006)

În regia lui Radu Munteanu, filmul parcurge o noapte din viata unui pluton de interventie, din timpul revolutiei. Costi (Paul Ipate) – unul dintre soldati – este iluminat. El vrea sa lupte pentru libertatea tarii, aşa că îşi lasă trupa de „securişti” în urmă şi porneşte spre  îndeplinirea „idealului” său. Plutonul pleacă după el, pentru a-l recupera şi a-i băga minţile-n cap.  Un film referitor la revoluţie, într-un cadru mai „îngust”, dar şi la îndoielile şi paranoia din acele zile.

Ca o” nişă” a acestui film, uitaţi-vă şi la „A fost sau n-a fost” (2006), în regia lui Corneliu Porumboiu. Jderescu (un Vanghelie reloaded), patronul unui post TV local, vă invită la o discuţie cu două personaje pentru care Caragiale îşi bagă unghia-n gât că nu le-a inclus în schiţele sale. Tiparul lor exista însă, datorită lui.

„Niki Ardelean – colonel în rezervă” (2005)

Regie: Lucian Pintilie.

Victor Rebengiuc vs. Răzvan Vasilescu. Polemici, înţepături şi dispute între cuscri, cu alte cuvinte. Vreţi să aflaţi mai multe, enjoy.

Pomenesc doar: „California Dreamin”, „Restul e tăcere”, „Nuntă Mută”, „Moartea domnului Lăzărescu”, „Filantropica”,  „Operaţiunea ‘Monstrul’ „, presupunând că sunt foarte cunoscute şi că aţi văzut măcar o parte. Dacă nu, sunt must – see, aşa că nu mai pierdeţi vremea pe blogul meu!

Simpatic este şi „Amintiri din epoca de aur” (în special episodul cu porcul şi copiii), interesant este şi „Francesca”, deşi nu-mi spune nimic nou.

Reclame

Un gând despre „Româneşti de ieri şi de azi

  1. Pingback: Româneşti de ieri şi de azi - Ziarul toateBlogurile.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s