Ancuţa e anti-sistem.

Încă un articol pentru care mă vor dispreţui femeile.

„Şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”. Oare? De ce avem impresia că totul trebuie să fie ca în basme? Investim inutil într-un act oficial, finalizat cu semnătura ta şi a lui. Că este vorba de obişnuinţă, de siguranţă sau de compromis, simţim nevoia să omorâm farmecul unei relaţii cu o hârtie care înlocuieşte o barieră. O barieră cu pretenţii, cu limitări, o linie imaginară între tine şi viaţa ta de până atunci, între tine şi toate amintirile din care el nu făcea parte.

Până când rutina, pardon moartea, am vrut să zic..până când moartea vă va despărţi? Sau până când va apărea cineva „viu” la orizont şi te va scoate din banalitate? De ce am vrea să creăm un legământ, într-o biserică, în faţă unei „divinităţi”, cunoscută sub diferite nume în lume – a.k.a. „Creatorul”, „Atotştiutorul” – când habar n-avem peste câte catralioane de ani va fi dovedită existenţa sa. Dacă. Doar pentru că aşa e tradiţia, aşa am fost crescuţi, sau pentru liniştea familiilor noastre? Par întrebări retorice, dar au şi răspunsuri. Diferite pentru fiecare, bineînţeles. Trebuie doar să le căutaţi mai bine.

Organizăm mese festive pentru sute de invitaţi, alegem meniuri, aranjamente florale, probăm rochii pentru mirese, pentru domnişoare de onoare, respectăm un întreg ritual, doar pentru că „aşa e de când lumea”. Nu ne batem joc. Pentru ce?

Pe câţi dintre oamenii care vor veni la nuntă crezi că îi vei cunoaşte? Sau poate îi cunoşti, ori ei pe tine, din vedere, din copilărie, dar câţi dintre ei ar putea să te caracterizeze în trei cuvinte? Un sfert, dacă eşti norocoasă. Vei fi nevoită să socializezi cu toate rudele lui îndepărtate, despre care nu ştii nimic şi nici nu-şi doreşti, sau dacă afli ceva, îţi intră pe-o ureche şi-ţi iese pe cealaltă. Nici măcar nu poţi să schimbi două vorbe cu ele. Daar, aşa „ie tradiţiile”, cu tot alaiu’! În curând o să punem si purceii, nu pe masă, ci la masă. De ce te-ai băga în datorii pentru o simplă noapte, care trece imediat, de ce să fii furată de oricine jumătate de oră, când poţi să-l furi tu pe el şi să vă urcaţi în primul tren/avion, şi să profitaţi unul de celălalt, indiferent de destinaţie. Să fiţi doar voi şi miserupismul vostru.

Nunţile sunt doar un eveniment prin care ai viaţă socială pentru ultima oară. Nu, nu vei mai scoate capul în lume. Poate în primul an. După aceea va urma mirobolantul factor intitulat simplu: „copchil”. N-are rost să mai insist asupra acestui aspect.

Căsnicia omoară suflete

Poate n-o sa meargă mult timp. Poate că o să ţină zece ani. Poate vei vrea să o iei de la capăt. De ce trebuie să treci prin tot procesul ăla dureros, numit „divorţ”? De ce trebuie ca cei doi să se mai întâlnească de nu ştiu câte ori, până când despărţirea va fi oficială, ca şi măreţul act ce i-a unit odată? Unde mai e legămantul sfânt, făcut pe viaţă? S-a dus pe apa sâmbetei, nu? De ce ai vrea să rasuceşti cuţitul în rană, să-ţi consumi banii, nervii şi să-ţi pierzi nopţile cu dileme de genul „oare fac ce trebuie?”

Dacă n-ai fi pus bariera din prima, n-ai mai fi nevoită să treci prin asta. Ţi-ai fi făcut bagajele şi ai fi plecat. Sau i le făceai lui, după caz. Mergeai pe principiul „îmi pare rău, ne-am despărţit, avea idei preconcepute”, cum ar cânta o trupă misogină. Punct şi de la capăt. Cu sau fără explicaţii. Greu sau uşor, se termină acolo. Este singurul pas – mai mult sau mai puţin dureros, după caz – pe care trebuie să-l parcurgi. Apoi ai timp să-ţi reintri in formă. Nu de cozonac neapărat. Ideea e să te recompui.

Până la urmă, dacă cineva vrea, poate să plece, chiar dacă este un act la mijloc, dar de ce să ne complicăm vieţile inutil? Profitaţi de perioada în care merge bine, fără analize şi planuri. De ce să te căsătoreşti cu o persoană pentru că eşti cu ea de o căruţă de ani? (şi da, femeile sunt cele care se insinuează de cele mai multe ori prin clasicul „mă gândeam”…fugiţi cât mai puteţi). Foarte bine. Bravo vouă. Mulţi înainte! Actul ăla n-o să te ţină în braţe, n-o să te mângâie când o să simţi nevoia şi nici n-o să-ţi zâmbească. Nici n-o sa crească iubirea datorită lui. Decat dacă e vreo vilă sau vreun teren implicat. N-o să-şi prepare cafeaua dimineaţa şi nici n-o să-ţi dea vreun sfat înţelept.

Mi s-a spus că sunt anti-sistem. Posibil. Deşi e normal să avem păreri diferite. Am câteva principii conturate puţin (mai mult) altfel decât marea parte a societăţii, dar n-am considerat niciodată asta ca fiind un dezavantaj. E doar un alt unghi de abordare, cum ne place nouă să spunem.

PILDA   SEMAFORULUI   STRICAT

Căsnicia este ca un semafor stricat, setat pe culoarea roşie. Pe o parte a străzii eşti tu şi clădirea nouă care este în stadiul de temelie încă, iar vis-à-vis este centrul vechi la care ai vrea să te întorci din când în când să-l vizitezi. Însă degeaba astepţi să se facă verde, pentru că maşinile trec în viteză, unele după altele. Primele sunt mai ingrijite, mai bine întreţinute, următoarele sunt din ce în ce mai lovite. Nu-ţi lasă nici un răgaz, nici un spaţiu, cât de mic, pentru ca tu să te poţi furişa ilegal. La un moment dat, semaforul este reparat, se face verde, iar trecerea de pietoni se eliberează. Doar ca ai obosit aşteptând. Renunţi. S-au strâns prea mulţi ani la stop…scuze..am vrut să spun maşini.

Nu aştepta ca cineva să vină să repare semaforul. Sunt sigură că poţi să găseşti o scurtătură sau un alt drum , chiar şi ocolitor, care să-ţi permită să ajungi şi în centrul vechi dar să-ţi ofere şi libertatea de a reveni la clădirea nouă, când vrei tu. Fără reguli sau obligaţii. Acel drum sigur nu se numeşte „căsnicie”

Reclame

2 gânduri despre „Ancuţa e anti-sistem.

  1. I totally agree with your post…many people are getting married just because of the others…just for: ” This is how is supposed to be, or i don’t wanna to have fingers pointed at me…or..”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s